בולימיה: יש מה לעשות נגד הפרעת האכילה
הפסיכולוגית יעל לי מדברת על דיאטות, הפרעות אכילה ומה שביניהן.
מאת: יעל לי
דיאטות. נושא כאוב אצל רובנו. חשבתם פעם למה? למה רובנו מיטלטלים לאורכו של אקורדיון פזיולוגי, לפעמים עונתי, שרובנו רוקדים לצליליו?
הסיבות לכך מגוונות, חלקן קשורות בקצב המטאבולי של הגוף שמשתנה ובשלל גורמים פזיולוגיים אחרים. אני רוצה כאן להתמקד באספקט פסיכולוגי אחד: בולמוסי אכילה.
מה זה בולמוס אכילה?
בולמוס אכילה הוא דחף בלתי נשלט לאכילה חפוזה, פעמים רבות בהיחבא ובעמידה, של אלפי קלוריות בזמן קצר, שמסתיים רק כשמגיעים לתחושת מלאוּת עמוסה, מוגזמת ומאוד לא-נעימה. כשנגמר בולמוס האכילה, הגוף נרגע אך האדם נוטה להתמלא בכעס ולא פעם גועל על עצמו.
ואיך הפסיכולוגיה רואה את זה?
אנחנו רגילים לראות בקיבה ובמח שני חלקים נפרדים, ורגשות בכלל כמשהו אחר. אבל בפסיכולוגיה של ימינו, יש נטייה לחזור, לאט לאט, לתפישה שרואה את כל הרכיבים האלה כעובדים ביחד. לפי תפישה זו, בולמוס אכילה הוא תגובה טבעית למצב של הרעבת הגוף.
גם בפסיכולוגיה כמו בפזיולוגיה, כשמשהו אחד עולה, משהו אחר, במקום אחר, יורד. כשאנחנו מטפחים המנעות מצד אחד, אנחנו מעוררים בכך את ההיפך מהמנעות במקום אחר. ההיפך מהמנעות, זאת כמיהה חזקה, חשק, דחף חזק לסיפוק. במלים אחרות, כשאנחנו עסוקים באיך לא לאכול, אנחנו במקביל מחזקים את הצד השני, הרעב, הכמהה למתוק, לפחמימות ולתחושה של מלאות ונפיחות.
היום מדברים הרבה על אכילה רגשית, והרגש הוא של ריקנות שצריך למלא, או כאב שצריך לאלחש ולהרדים. בנוסף, תחושה של רעב, פעמים רבות, דומה מאד מבחינה פיזיולוגית לתחושה של חרדה: רעד עדין, אי שקט, תחושה חזקה שמשהו לא בסדר. זה בדיוק מה שקורה לפני בולמוס אכילה, ואז הדחף לבלוע, למלא את הפה, הולך ומתחזק, גם אם בהתחלה לא במודע, עד שהוא מתחזק כל כך שהוא פורץ החוצה בעוצמה כה גדולה, שהאדם אינו מוצא טעם להתנגד לו. גידלנו את הדחף הזה וחיזקנו אותו בכך שנמענו, ועכשיו, הוא קם עלינו, ולא ניתן להתנגד לו.
איך לטפל בבולמוס אכילה?
אז מה עושים אם רוצים לוותר על בולמוסי האכילה האלה? מבחינה פסיכולוגית, יש שני דברים עיקריים שניתן לעשות:
1. במקום להתרכז בהימנעות מאוכל כדי לרדת במשקל – השקיעו את המאמץ והאנרגיות בעשיה. הצד השני של עשיה מרובה, למשל ספורט, הוא עייפות ורצון למנוחה, לא רעב מנקר.
2. אל תשארו לבד: בולמוס האכילה תוקף, בדרך כלל, בשעת כושר של בדידות. אם אתם מרגישים שזה עומד להגיע – אל תישארו לבד. תנו לגוף את מה שהוא מבקש באותו רגע: אינטימיות, קירבה, קשר עם אדם קרוב שיקר ללבכם.