10 טעויות נפוצות שאתם עושים על הגריל – והדרכים להימנע מהן
נוטים לפתוח את מכסה המנגל כל שתי דקות כדי לבדוק את מידת העשייה של הבשר שלכם? כשהוא מוכן, אתם מיד מגישים אותו לסועדים? אם עניתם "כן" לשתי השאלות – טוב שאתם כאן. הנה כמה מהטעויות שאתם ככל הנראה עושים בעבודה על הגריל – ואל תתביישו להודות בהן, אתם לא לבד
בשיתוף עם אמישראגז
עד לפני כמה שנים לעשות על האש הייתה משימה לא פשוטה. מי שהצליח להדליק ולהשתלט על הגחלים זכה לתואר כבוד. כיום, כשהשימוש הנוח בגריל גז הפך לנפוץ, נראה שלא נותרה שום סיבה לעשות טעויות בדרך. אולם, גם אם אתם נוהגים לקבל תשבוחות מבני משפחה וחברים על הכישורים שלכם כמנגליסטים, מתברר שיש כמה טעויות נפוצות בעבודה על הגריל שגם המנוסים ביותר נופלים בהן. הנה כמה מהן:
1. לצלות מזון בלי לתת לו מספיק זמן להפשיר
לפני שאתם שמים את הבשר, העוף או הדג שלכם על הגריל, תנו לו את הזמן הרצוי להפשרה. הוציאו את האוכל מהמקפיא ותנו לו להפשיר בבטחה במקרר, במים קרים או במיקרוגל. גם לבשר קר מהמקרר מומלץ לתת רבע שעה לנוח על השיש לפני הצלייה. על אף שהטעם שיתקבל עשוי להיות זהה אם תמתינו ואם לא, המרקם יהיה שונה לחלוטין. בנוסף לכך, בשר שפני השטח והליבה שלו נמצאים באותה הטמפרטורה, יתבשלו בצורה אחידה ומהירה בהשוואה לבשר שהופשר בחלקו החיצוני אך נותר קר בפנים.
2. לשים את הבשר על הגריל מיד אחרי שהדלקתם אותו
לא רק המזון שלכם זקוק לזמן – גם לגריל שלכם צריך לתת את הזמן הנכון להתחמם. הדליקו את האש, כסו את הגריל והניחו לו להתחמם בין 5 ל-10 דקות כדי שהחום יועבר היטב לרשתות. כשרשתות הגריל מחוממות מראש, למזון יהיה פחות סיכוי להידבק אליהן.
3. לא להשרות מראש שיפודי עץ
אם תכננתם להכין שיפודים – בין אם הם עם בשר, עוף או ירקות – הקפידו להשרות את שיפודי העץ שלכם במים לפחות 30 דקות לפני שתשחילו בהם את המזון. פעולה זאת תמנע מהשיפוד להישרף לפני שהמזון יספיק להתבשל. כמו כן, חובבי בשר אמיתיים מוזמנים לפרגן לעצמם בשיפוד חשמלי מסתובב עשוי פלדת אל–חלד לבישול איטי ונוח.
4. פתיחת המכסה לעיתים קרובות מדי
פתיחה חוזרת של מכסה הגריל הוא משהו שקשה לנו לא לעשות: אנחנו אוהבים לבדוק מה קורה עם הבשר שלנו בכל רגע נתון – אבל זכרו שהגריל הוא כמו תנור ובכל פעם שאתם פותחים את המכסה, החום בורח והטמפרטורה יורדת בצורה דרמטית. נסו להיות סבלניים ולשמור על מכסה הגריל שלכם סגור.
5. להפוך את הבשר שלכם מוקדם מדי
כפי שכבר הבנתם – עבודה נכונה על הגריל דורשת סבלנות. טעות נפוצה נוספת היא להפוך את הבשר מוקדם מדי. עופות, המבורגרים ודגים זקוקים לזמן כדי להתבשל ולהתקרמל. אל תגזימו עם הסיבובים: הניחו למזון לשבת על האש לכמה זמן שרק צריך. כמה אתם שואלים? ברגע שהוא כבר לא נדבק לרשתות הגריל – זה אומר שהגיע הזמן להפוך אותו. כמו כן, מה שלא תעשו – אל תחוררו בו או תחתכו אותו כדי לדאוג שיתבשל היטב מבפנים. פעולה זו – כמו גם לחיצה עליו עם התרווד – רק תייבש אותו. מיצים יקרי ערך הולכים לאיבוד בכל פעם שאתם עושים את זה. השליכו את הכלים החדים הצידה והשתמשו במלקחיים – ועדיף במלקחיים גדולות מנירוסטה המיועדות לעבודה על הגריל.
6. להוציא את המזון מהגריל כשנדמה לכם שהוא מוכן
בהמשך ישיר, אם התבקשתם לא לחתוך את הבשר כדי לבדוק את מידת העשייה שלו – כיצד תדעו מהי? בעוד רבים נוטים להסתמך על מראה (מה שנראה מוכן מבחוץ, עשוי להיות נא מבפנים), ריח (הכל יריח טוב על הגריל) או תחושה (לחיצה יכולה לסייע אבל היא דורשת המון מיומנות), הסתמכות על סימנים ויזואליים – כלומר ניחושים – לא רק עלולה לגרום לבישול יתר או בישול לא מספק של הבשר, העוף או הדג שאתם מכינים, אלא גם מעמידה אתכם ואת האורחים שלכם בסיכון להרעלת מזון. הדרך היחידה להבטיח שהבשר מבושל במידה הנכונה היא להשתמש במדחום דיגיטלי לקריאת מיידית. הקפידו לנעוץ אותו בחלק העבה ביותר של הבשר כדי לקבל את הטמפרטורה הפנימית המדויקת שלו. להזכירכם, בשר נא אמור להימצא בטמפרטורה 40 מעלות צלזיוס, "מדיום-רייר" ב-55 מעלות צלזיוס, "מדיום" ב-60 מעלות צלזיוס, "מדיום-וול" ב-65 מעלות צלזיוס ו"וול-דאן" ב-70 מעלות צלזיוס.
7. ערבוב סוגי בשר ועוף
הרצון לרצות כמה שיותר מהאורחים שלנו גורם לנו לערבב בין סוגים שונים של מזון לפי העדפות אישיות ולשים על האש נקניקיות, המבורגרים, סטייקים וקבבים בבת אחת. מומחי גריל ממליצים להיצמד לצלייה של סוג מזון אחד בכל פעם. החום הגבוה שאתם זקוקים לו עבור ההמבורגרים והסטייקים שלכם שונה מהחום הנמוך והאיטי לו זקוקים העוף והנקניקיות. אם אתם לא רוצים לתת לאורחים שלכם יותר מדי זמן לחכות, תדאגו לשים נשנושים על השולחן שיחזיקו אותם עד שהאוכל מוכן – וכשתוציאו להם את הנקניקיות, הזכירו להם לא לשבוע מהן כי הבשר בדרך. הכלל תקף גם לירקות: לא כל הירקות מתבשלים באותה המהירות ולכן כדאי שלא לערבב. לתפוחי אדמה והאספרגוס, לדוגמא, יש זמני בישול שונים מאוד, בעוד ברוקולי וכרובית יכולים להיצלות לשלמות יחדיו – כך שזה מאוד תלוי. כך או כך, לא מומלץ לחתוך אותם לחתיכות קטנות מדי כדי שלא יתבשלו מהר מדי. כשזה מגיע להכנת ירקות על הגריל, מומלץ להתחדש במחבת ווק ייעודית לירקות ובמגש לאידוי ירקות שיגרמו לירקות שלכם לגנוב לבשר את ההצגה.
8. ערבוב צלחות
לא רק בין סוגי מזון חשוב שלא לערבב. זיהום עלול להיווצר מהצלבה בין מזון גולמי למבושל על הצלחת ולכן חשוב להשתמש בצלחות נפרדות – אחת עבור המזון הנא שיצא מהמקרר או המקפיא ושנייה עבור מזון שעבר צלייה. אל תניחו את הבשר המוכן על הצלחת שעליה הונח הבשר הנא. הכלל תקף גם למלקחיים, מזלגות ומברשות למריחת רטבים. גם כשמדובר ברוטב, תמיד מומלץ לפצל לשניים: האחד עבור מריחתו על הבשר שעולה על האש והשני להגשה לשולחן. כך תמנעו מצב שהרוטב שהגשתם לשולחן יכיל מיצי בשר נא.
9. לפרוס ולהגיש את הבשר לפני שהוא נח
עוד קצת סבלנות חבר'ה. אנחנו יודעים שהאינסטינקט הראשון שלכם הוא להגיש את האוכל לשולחן ולטפל בבעיית הבטן המקרקרת של האורחים שלכם, אבל אתם לא יודעים עד כמה זה חשוב לתת לבשר לנוח 5 עד 10 דקות לפני החיתוך וההגשה. פעולה זו מאפשרת למיצים להתפזר היטב בבשר במקום ללכת לאיבוד עם החיתוך הראשון. חוששים שהבשר יתקרר? אחרי ההמתנה, תנו לו עוד כ-30 שניות לכל צד על הגריל כדי לחמם אותו מעט והגישו לשולחן.
10. לא לנקות את רשתות הגריל לאחר כל שימוש
נהוג לחשוב שהאש הורגת חיידקים ושבשר עשוי טוב לא יכיל כאלה. במבחן המציאות, אם לא ניקיתם את רשתות הגריל שלכם לאחר השימוש, בפעם הבאה שתעשו על האש אתם עשויים להגיש לסועדים שלכם צלעות עם שאריות עוף מהשימוש הקודם. נקו את רשתות הגריל לאחר כל שימוש בעזרת מברשת ניקוי. אחת כזו שמחזיקה לאורך זמן תוכלו למצוא באתר אמישראגז בעלות של 49 שקלים בלבד. יש שימליצו לנקות את הרשתות לאחר סיום העבודה על הגריל ויש שימליצו לנקות לפני. אם אתם מנקים לפני, מומלץ לחמם קודם את הרשתות כדי שתוכלו להוריד מהן בקלות שאריות אוכל דביקות. בכל פעם שאתם מתחילים לעבוד על הגריל, שפשפו שמן זית על הרשתות וזה ימנע מהמזון להידבק.