שימוש בחלב קוקוס באפייה ובישול

המדריך השלם לשימוש בקוקוס במטבח: מה ההבדל בין חלב, קרם ושמן קוקוס? איך לאפות ואיך לבשל עם קוקוס? וגם מתכון לפירה דלעת קטיפתי עם קוקוס.

כשמדברים איתי על קוקוס אני תמיד מדמיין שקיעה טרופית מהממת, חוף ים לבן ורך וכמה עצי קוקוס מסביב. רק לטפס ולקטוף מהם איזה אגוז או שניים. ואז אני מתעורר למציאות, קופץ לסופר הקרוב ולוקח קופסת שימורים של מי קוקוס.

לפני שנסביר מה חשוב לדעת לגבי חלב קוקוס וסוגיו,  נתעמק לרגע במהות חלב קוקוס ובקרובי משפחתו.

עד לפני מספר שנים כשהיינו מגיעים בסופר למדף האסיאתי ההיצע היה מאוד דל. הוא לא כלל יותר מנודלס, חלב קוקוס וסויה.

לעומת זאת, היום, המדפים מלאים במוצרים טעימים ומעניינים: מחיות קארי למיניהם, סוגים שונים של סויה, רטבים ועוד המון מוצרים. אבל היות ובאנו לדבר על קוקוס אז נתרכז בו.

אילו מוצרי קוקוס יש ומה ההבדלים ביניהם?

על המדף נמצאים היום קרם קוקוס, חלב או נוזל קוקוס, שהם בעצם אותו דבר, מי קוקוס ושמן קוקוס. כולם נעשים באותה צורה: טחינת בשר הקוקוס לאחר שהופרד מהקליפה והשרייתו עם עצמו לאורך זמן כדי שיגיר כמה שיותר נוזלים.

קרם הקוקוס יהיה סמיך מאוד ויכיל בתוכו יותר מ – 24% שומן;

חלב הקוקוס יהיה דליל יותר ויכיל בתוכו בין 24% – 10% שומן; 

מי הקוקוס יכילו פחות מ – 10% שומן ויהיו דלילים מאוד ;

שמן הקוקוס הוא עתיר באחוזי שומן ומתוכם אחוזי שומן רווי גבוהים, בדומה לחמאה, לכן הוא הופך מוצק בטמפרטורה קרירה ונמס בחום. השמן מעולה למריחה על לחם, בטוסט ואפילו לטיגון או הקפצה. הדבר הכי חשוב לזכור הוא זה שטמפרטורת הטיגון בו היא נמוכה יחסית,  לפני שהוא מתחיל להעלות עשן במחבת. מהבחינה הזאת הוא דומה מאוד לטיגון או הקפצה בשמן זית.

איך להמיר במתכון מרכיבים חלביים בקוקוס?

אז אם אנחנו רוצים להשתמש בקוקוס מטעמי כשרות עלינו להתחשב במה הוא מחליף, לדוגמא: אם במתכון רשום שמנת מתוקה 32% שומן אז אפשר להחליף אותה באותו יחס בדיוק עם קרם קוקוס. אם במתכון יש חלב אז הוא יוחלף בחלב קוקוס. בשני המקרים זה עובד נהדר.  אך צריך לקחת בחשבון שטעם המנה משתנה מעט, היות וטעם הקוקוס הוא דומיננטי.

אם מדובר במקרה בו צריך להקציף שמנת המצב הוא שונה במעט. שופכים תכולה של קרם קוקוס לקערה ומשהים לילה במקרר. השומנים שבו צפים כלפי מעלה והנוזל שוקע. מפרידים ביניהם. לאחר מכן מקציפים את כל החלק העליון, שכעת הוא מרוכז יותר ובעל אחוזי שומן גבוהים יותר. ככה מתקבל לנו קרם קוקוס מוקצף ממש כמו שמנת מתוקה מוקצפת.

בישול עם קוקוס

אני אישית קונה רק קרם קוקוס ומשתמש בו. אם המתכון דורש חלב קוקוס אז פשוט מוסיפים לקרם הקוקוס מעט מים ומדללים אותו לחלב. כך לא ניתקע כשנרצה לבשל ונגלה שיש לנו את הסוג הלא נכון.

לגבי ירקות המתאימים לבישול עם קוקוס: אני חושב שבגדול כל ירק ניתן לבישול עם חלב קוקוס,  אבל בוודאי שיש ירקות שאוהבים זאת יותר כמו:  דלעת, פטריות, כרובית, בטטה ועוד.

אני אוהב לחתוך דלעת לקוביות של כשלושה סנטימטרים על שלושה סנטימטרים ולהקפיץ אותן עם מעט שמן במחבת עד השחמה קלה. לאחר מכן אני מוסיף מעט שום, צ’ילי אדום, מלח ופלפל שחור ;  שופך על הכול קרם קוקוס ומבשל למשך כחמש דקות נוספות עם מעט מחית קארי צהובה. מתקבלת דלעת טעימה מאוד, שיכולה לשמש כארוחה בפני עצמה או כתוספת למנה בשרית. באותה מידה אפשר לטחון לאחר הבישול את הכול ולקבל פירה דלעת קטיפתי.

בתאבון!

מומלץ לקרוא גם:

שילובים מוצלחים של קוקוס במטבח

הכל אודות קוקוס: ההבדלים בין קרם, חלב ומי קוקוס

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות