מדוע תזונה ללא סוכר ופחמימות ממכרות הפכה לפופולרית?
כיצד ניתן לשמור עליה ובמקביל ליהנות מאוכל טעים?
הכתבה בשיתוף הדס לפידות, תזונאית קלינית של סקיני פסטה
מאז תחילת המאה ה -21 חלו שינויים משמעותיים בהרגלי האכילה העולמיים. המגמות החדשות מאופיינות בהימנעות מצריכת מזון עתיר סוכר ופחמימות ריקות. בעקבות הגברת המודעות להשפעות השליליות של רכיבי מזון אלה, אנשים רבים ברחבי העולם פונים לכיוון של פרוטוקולי אכילה נטולי סוכר ופחמימות.
במאמר זה נתעמק בסיבות שמאחורי השינוי הזה ונבחן כיצד ניתן לאמץ הרגלי תזונה אלה על בסיס קבוע מבלי להתפשר על הטעם.
ההשפעות המזיקות של צריכת סוכר גבוהה
פריטי מזון רבים בתזונה המודרנית והמתועשת מאופיינים בהימצאות סוכר ברמות גבוהות, דבר שגורם לדאגה עקב השלכות מרחיקות לכת של צריכת סוכר מרובה והשפעתה הפוטנציאליות והמעשיות על מצב הבריאות העולמי. הוכך קשר ישיר בין צריכת סוכר במינון מוגזם לבין קשת רחבה של בעיות בריאות קשות. ראוי לציין כי להשמנת יתר, הפוגעת ב -13% מהמבוגרים ברחבי העולם, יש קשר אמיץ לצריכת סוכר גבוהה.
בנוסף, סוכרת, מחלה שבין היתר יכולה להיות קשורה בהרגלי תזונה, משפיעה כיום על יותר מ- 422 מיליון אנשים ברחבי העולם. אלא שהפגיעה אינה נגמרת שם. הסוכר גורם, מעבר להעמסת קלוריות מיותרות, גם דפוסי התנהגות של התמכרות בדומה לתרופות נרקוטיות מסוימות. התמכרות זו מעוררת את מרכזי ההנאה של המוח, מעוררת תשוקות חוזרות ונשנות ובסופו של דבר מגיעה לשיאה במחזור צריכה בלתי נלאה, שברוב המכריע של המקרים גורם לנזק ישיר ועקיף.
יתר על כן, צריכת סוכר מוגזמת נקשרה לתופעות בריאותיות ומחלות כגון מחלות לב, היווצרות עששת והתפתחות סוגים מסוימים של סרטן. צריכת סוכר מוגזמת עלולה לגרום לתנודות במצב הרוח, לדיכאון, ועלולה להוביל גם למחלות כבד שומני. עדויות מכריעות כאלה מדגישות את הצורך בצריכה מודעת ומתונה של סוכר, שהוא מרכיב תזונה מתוק אך בעל פוטנציאל גבוה לגרימת נזק.
ומה בנוגע לפחמימות?
חשוב לציין כי פחמימות הן מקור אנרגיה ראשוני וחיוני לתפקודי הגוף. יחד עם זאת, פחמימות פשוטות כגון אלה המצויות במאפים, בסוכריות ובמזון מעובד, עלולות לגרום ל”פיקים” מהירים של סוכר בדם (עליות תלולות ומהירות) ולהתרסקויות מדדי הסוכר בדם לאחר מכן. לעומת זאת, פחמימות המורכבות מדגנים מלאים, קטניות וירקות, משחררות אנרגיה בקצב אחיד ואיטי ומבטיחות רמות סוכר קבועות בדם. זו הסיבה לכך שארגון הבריאות העולמי ממליץ שרק כ- 5% מצריכת הקלוריות היומית תגיע מסוכרים חופשיים. הוא מדגיש את הצורך להעדיף פחמימות מורכבות על פני פחמימות פשוטות וריקות.
אכילה מודעת בראייה בריאותית
אכילה מודעת ובריאותית הפכה למגמה רווחת והיא עומדת במקום של כבוד במרכז הבמה והשיח הציבורי בעשור האחרון. מאמרי מחקר שפורסמו בכתבי עת בולטים הדגישו שוב ושוב את ההשפעות השליליות של סוכרים מזוקקים ופחמימות פשוטות. ידוענים ומשפיעים, הדוגלים בבריאות טובה יותר ומקדמים את האג’נדה הזו בערוציהם החברתיים ובפלטפורמות השונות, הובילו את המגמה הזו וסייעו לה לצבור תאוצה. כאשר זה מגובה בסרטים תיעודיים, עדויות בתוכניות אירוח וסמינרים מקצועיים הדנים בשבחן של דיאטות דלות פחמימה ונטולות סוכר, המסר הזה הפך למיינסטרים.
היתרונות בצריכת סוכר ופחמימות במינון נמוך
הקטנת מינון סוכרים והפחתת צריכת הפחמימות אינה משפיעה רק על ירידה במשקל. אנשים רבים מדווחים על ירידה של 200- 500 גרם בממוצע במהלך השבוע הראשון של שינוי התזונה, אך רשימת היתרונות הנלווים הנוספים מכילה סעיפים כגון רמות אנרגיה גבוהות ומיוצבות ללא צניחות אחר הצהריים, סיכון מופחת למחלות כרוניות, שיפור בריאות העור ופחות התפרצויות של תופעות עור קיימות והגברת הבהירות והמיקוד הנפשי.
טיפים לשמירה על תפריט ללא סוכר ופחמימות
במטרה לשמור תזונה זו לאורך זמן, יש לגייס מודעות והכנה. חשוב להיות ערניים לכך שמזונות מעובדים רבים מכילים סוכרים נסתרים. העדפת צריכת מזון שמורכב מתוצרת טרייה, בשרים רזים ושומנים בריאים עשויה להפוך את המעבר לחלק יותר. בנוסף, כאשר מתעורר החשק למתוק, ישנם יצרנים רבים המציעים מוצרים המתאימים לדרישות, כגון מוצרי קיטו שנוצרו בהתאמה לדיאטה קטוגנית אך גם מתאימים לאלה שרוצים להוריד את מינון הסוכרים בתפריט.
חברה נוספת שזוכה לפופולריות רבה היא סקיני פסטה, וזאת בזכות המגוון הגדול והרחב של מוצריה. היא אחת החברות הבולטות בתחום, גורפת שבחים רבים ומציעה מגוון גדול של מוצרים ייחודיים ללא סוכר וגלוטן, דלי קלוריות.
חשוב לציין כי אימוץ אורח חיים דל פחמימה ונטול סוכר אין פירושו וויתור על טעם או סיפוק מאכילה. שוחחנו עם אנשי סקיני פסטה, שהוא שם נרדף למזונות טעימים, דלי פחמימות ונטולי גלוטן. מערך המוצרים שלהם, הכולל פסטה, פתיתים, מרקים ודגני בוקר, מבטיח שתוכלו ליהנות מארוחות מפוארות תוך הקפדה על יעדי התזונה שלכם. ביקשנו מהדס לפידות התזונאית הקלינית של סקיני פסטה להכין עבורנו שלושה רעיונות למאכלים טעימים המתאימים לאורח החיים המדובר.
ארוחת בוקר:
קערת דגני בוקר עם פירות
מצרכים:
חבילת דגני בוקר של סקיני פסטה
חלב (רצוי שקדים אבל אפשר גם רגיל לבחירתכם)
פירות העונה שאתם אוהבים (תפוח, אננס, מנגו, תותים ועוד)
כפית זרעי צ’יה (אל תתפתו לוותר על זה, הצ’יה עשירה בסיבים תזונתיים)
טפטוף של סירופ מייפל או דבש
אופן ההכנה:
מערבבים ונהנים.
ארוחת צהריים:
סלט פסטה עם ירקות בגריל וגבינת פטה
מצרכים:
חבילת פסטה של סקיני פסטה ( כ 9 קלוריות ל- 100 גרם)
ירקות בגריל לפי העדפתכם ( פלפלים, קישואים, עגבניות שרי )
50 גרם גבינת פטה מפוררת
שמן זית
מיץ לימון
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
מבשלים את הפסטה לפי ההוראות על גבי האריזה. בקערה מערבבים את הפסטה עם הירקות בגריל. מוסיפים שמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל ומערבבים היטב. מפזרים פטה מפוררת מלמעלה לפני ההגשה.
ארוחת ערב:
פתיתים עם חזה עוף
מצרכים:
חבילה של פתיתים של סקיני פסטה (9 קלוריות לחבילה של 200 גרם)
רצועות חזה עוף
ירקות לפי העדפתכם (ברוקולי, קישואים ועוד)
מלח, פלפל ותבלינים נוספים לפי טעמכם
אופן ההכנה:
מכינים לפי ההוראות חבילה של פתיתים של סקיני פסטה, מתבלים את רצועות חזה העוף ומטגנים או מכניסים אותם לתנור, על פי טעמכם. מוסיפים את הירקות לאחר שתיבלתם אותם והכנסתם אותם לתנור עד למידת העשייה המועדפת. זכרו שחשוב לשלב ירקות בתזונה שלכם.
מערבבים הכל ואוכלים בתיאבון: ארוחה טעימה, פשוטה נטולת קלוריות וסוכרים מיותרים. בנוסף תוכלו למצוא עוד מגוון ענק של מתכוני סקיני פסטה ללא פחמימות במאגר המתכונים באתר
חשוב לזכור כי תזונה טובה ושינוי הרגלים מושתתים על בחירות מושכלות בעלות יתרונות מובהקים ולא על תודעת חסך. ככל שהתודעה העולמית עוברת לדפוסי תזונה בריאים יותר, לתפריטי תזונה נטולי סוכר ופחמימות כך מתגברת המגמה לאמץ אורח חיים בריא ארוך טווח, בניגוד לדיאטות חסך שהן קצרות מועד ואינן מעודדות התמדה. בחירות מכוונות ומושכלות מובילות לעתיד בריא יותר, מלא בארוחות מענגות המזינות גם את הגוף וגם את הנפש.