המצאה ישראלית: רובוט שף שיודע להכין עד 5,000 מתכונים
רובוטים הם השפים החדשים בעיר! הרובוט-שף הישראלי הראשון זוכה לביקוש מסביב לעולם, אחרי שזכה להשקעה מכובדת מאחד "הכרישים" האמריקאים. הוא מסוגל להכין עד 5,000 מתכונים בלי שתצטרכו לעשות דבר – מלבד כמובן לקנות את המצרכים
הכתבה בשיתוף AEG
העולם הקולינרי נמצא בתהליך שינוי משמעותי, כאשר מטבחים חכמים מתחילים להכניס אליהם רובוטים שמטרתם לסייע לנו בתהליך הבישול. כנס CES האחרון, לצורך הדוגמא, הציג מכונות מתקדמות המשפרות את המטבחים שלנו באוטומציה ודיוק – ומאתגרות את הסטטוס קוו של הבישול המסורתי. רובוט בישול הוא רובוט שתוכנן ומתוכנת במיוחד עבור ביצוע משימות קולינריות שדורשות בדרך כלל התערבות אנושית. משימות לדוגמה כוללות בין היתר חיתוך ירקות, ערבוב מרכיבים, אפייה וצליה.
רובוטים אלה משתמשים בשילוב של חומרה ותוכנה כדי לשכפל פעולות אנושיות בסביבת המטבח. רכיבי החומרה כוללים בדרך כלל זרוע מפרקית אחת או יותר. הרובוטים כוללים חיישנים ולפעמים אפילו מצלמות התומכות בינה מלאכותית. הזרועות המכניות אחראיות על פעולות פיזיות כגון קיצוץ, ערבוב והזזת כלים או מרכיבים. החיישנים והמצלמות אוספים נתונים על המזון המתבשל – כגון טמפרטורה או צבע, כדי לקבוע את זמן הבישול האופטימלי או כדי להתאים את תהליך הבישול. התוכנה המותקנת ברובוט ממלאת תפקיד חיוני לתפקודו: כשהוא מצויד בתכונות למידה, ניתן לתכנת את הרובוט לעקוב אחר מתכונים ספציפיים, ללמוד מהניסיון או ממשוב המשתמשים, להשתפר עם הזמן ולדעת להכין מתכון בשלמותו. מספר דגמים מתקדמים מסוגלים ללמוד מתכונים חדשים מהאינטרנט או להתאים מתכונים על סמך העדפות או הגבלות תזונתיות. דגמים אחרים יכולים להתחבר למכשירי IoT, כגון מקררים חכמים, ולהביא למערכת מטבח משולבת במלואה. אם היינו צריכים לסכם זאת במשפט: רובוט הבישול מגלם את המפגש בין אמנות קולינרית לקדמה טכנולוגית – במטרה לשפר את היעילות, הדיוק והנוחות במטבח.
אחד ההישגים הגדולים בתחום רובוטי הבישול שייך ליזם ישראלי, אסף פשוט, שהצליח ליצור "רובוט שף" לא פשוט בכלל שמסוגל להכין עד 5,000 מתכונים שונים. גם הוא התחיל את דרכו ביצירת זרוע רובוטית שתבשל בעיקר למסעדות, אולם בהמשך הוא עבר למטבחים ביתיים וכיום יש לו מערכת רובוטית כה מתוחכמת שהיא יכולה להכין ארוחות שלמות בהוראה קולית פשוטה. את ההוראה מעבירים באפליקציה ואתם גם יכולים לתזמן את שעת הכנת הארוחה לכל זמן שתבחרו. הרובוט שלו, "שפי" (Chefee), יעיל בעיקר למי שנוטה להשקיע בהכנת מנות מורכבות ובריאות יותר, כשלא צריך להבין בתזונה יותר מדי או לתכנן מראש – אלא רק לתת הוראה פשוטה והשף הרובוטי כבר ידע לעשות את העבודה.
נשמע מופרך? ובכן, צופי הגרסה האמריקאית של "הכרישים" נוכחו לראות עד כמה הרובוט שפי חכם בזמן אמת. היזם התארח באחד הפרקים, הציג את הפיתוח שלו והדגים כיצד הוא עובד. הוא הצליח להמם את הכרישים וקיבל הצעה מפתה מאחד מהם. הכריש שהאמין בו החליט להשקיע לא פחות מחצי מיליון דולר עבור 15 אחוזים מהחברה – ופשוט קיבל את ההשקעה בשמחה. מאז, כך הוא מספר, הרובוט שלו מקבל המוני פניות מכל העולם והוא ממשיך לגייס הון ראשוני לקראת המשך פעילות.
אז האם רובוטים הולכים להחליף אותנו במטבח? התשובה החד משמעית היא כן. מתי? זה כבר יכול לקחת שנים. אם תתעקשו להתחדש בשף רובוטי ישראלי עוד השנה, תצטרכו לשלם 15 אלף דולר רק עבור הדגם הפשוט ביותר שלו – ועד 50 אלף דולר על הדגם המשודרג שמסוגל להאכיל משפחות גדולות. מאחר שסכומים אלה פחות מדברים אל הצרכן הממוצע, זה עשוי לקחת שנים עד שהחברה תמצא דרך להוזיל עלויות ולאפשר לצרכנים לרכוש לעצמם אחד כזה לא במחיר מופקע. עד אז תצטרכו להמשיך לבשל בעצמכם או לבחור בפתרון הנוח ביותר לעצלנים: משלוח.