סוכרת נעורים – מהם התסמינים למחלה בקרב ילדים ובני נוער?
ערנות הורים לתסמיני המחלה יכולה למנוע סיבוכים העלולים להוביל למצב מסכן חיים
מחלת הסוכרת היא מצב בו ערכי הסוכר (גלוקוז) בדם גבוהים מדי. רמות גבוהות של סוכר בדם גורמות לפגיעה בכלי הדם שלנו. כשכלי הדם נפגעים, זה יכול לגרום בטווח הרחוק לעיוורון, התקפי לב, אירועים מוחיים ואובדן הכליות עד צורך בדיאליזה.
ישנם שני סוגי סוכרת
סוכרת סוג 1, או סוכרת הנעורים, בה התאים מייצרי האינסולין (ההורמון האחראי על הכנסת הסוכר לתוך השריר ולתוך השומן) נהרסים לחלוטין בעקבות התקפה אימונית – על ידי המערכת החיסונית; וסוכרת סוג 2 שמופיעה לרוב במבוגרים ומהווה כ- 90% מחולי הסוכרת.
בישראל, למעלה מחצי מיליון חולים במחלה. סוכרת מסוג 1 היא המחלה הכרונית הנפוצה ביותר בילדים בשיעור היארעות שנתי של 14/100,000, עם שיעור גבוה מזה בקרב מתבגרים.
למה צריך לשים לב?
הורים צריכים להיות ערים להופעת התסמינים הבולטים של סוכרת מסוג 1 ביניהם: שתיה מרובה, השתנה מרובה, ירידה במשקל, עייפות וחולשה. הסימנים האלו עוזרים מאוד באבחון המחלה. בסוכרת מסוג 1 אין בעת האבחנה סיבוכים או פגיעה באיברים, אולם איחור באבחנה עשוי להביא למצב מסכן חיים הנקרא חמצת ומחייב טיפול מיידי. החמצת מתבטאת בבחילות והקאות, צמא מוגבר וריבוי שתן, כאבי בטן, קוצר נשימה ולעתים אף באבדן הכרה. לכן חשוב להיעזר בתסמינים ולאבחן את המחלה בטרם היא מסתבכת.
פרופ’ ליאת דה-פריס, מנהלת יחידת הסוכרת במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים מדגישה: “חשוב לשים לב, אם הילד צמא כל הזמן וחוזר ומבקש לשתות, מרבה לצאת לשירותים, חזר להרטיב בלילה, אם הילד עייף, חסר אנרגיה או ירד במשקל. במקרים האלו יש לפנות מיד לחדר מיון או לרופא המטפל ולבקש לבצע במקום בדיקת סוכר מן האצבע או בדיקת שתן לגילוי סוכר. אין צורך לקבוע תור לבדיקת דם בקופת חולים כי ההשתהות עלולה לסכן את בריאות הילד. גילוי מהיר יכול למנוע סיבוכים שעלולים לעיתים להוביל גם למצב מסכן חיים”.
האם ניתן למנוע את המחלה?
סוכרת מסוג 1 לא ניתנת כיום למניעה ואינה קשורה, ככל הידוע, לאורחות החיים כמו תזונה או פעילות גופנית. זאת בניגוד לסוכרת מסוג 2, הקשורה להשמנה וניתנת בחלק מן החולים ובני נוער למניעה על ידי פעילות גופנית ותזונה נכונה.