דלקות אוזניים חוזרות בילדים: מה הסיבה ואיך מטפלים?

ד"ר אופיר בר-און מסביר על הגורמים והטיפול בדלקות אוזניים בילדים.

דלקת אוזניים היא אחת ממחלות הילדים הנפוצות ביותר. מעל ל- 80% מהילדים מתחת גיל שלוש שנים יחלו בדלקת אוזניים אחת לפחות, כאשר תקופת השיא היא בין גיל חצי שנה לגיל שנתיים. יש ילדים ברי מזל שיש להם דלקת אוזניים אחת, ויש כאלו שיש להם דלקות אוזניים חוזרות.

מה גורם לדלקת אוזניים?

במילה אחת: חיידקים. השאלה היא מאיפה מגיעים החיידקים האלו לאוזניים?, והתשובה היא: מתוך חלל הפה!.
צריך לדעת: בין החלק האחורי ביותר של חלל הפה, ובין האוזן, יש תעלה (נקראת תעלת אושטאכיאן), שהיא חשובה לתפקוד תקין של האוזן. אבל לאור העובדה שהיא מחברת את הפה לאוזן, חיידקים שנמצאים בחלל הפה יכולים בקלות “לטפס” אל האוזן ולהתיישב שם. אז מתחיל תהליך דלקתי מקומי, נוצרת מוגלה, ויש כאב וחום. הנוזל הזה, שמצטבר באוזן התיכונה גם מפריע לפעילות התקינה של האוזן, ולכן יש גם ירידה בשמיעה.

כאן המקום להדגיש: אנחנו מדברים עכשיו על מה שנקרא דלקת אוזניים תיכונה, “אוטיטיס מידיה” באנגלית. אנחנו לא מדברים על דלקת אוזניים חיצונית של תעלת האוזן, “אוטיטיס אקסטרנה”, שזו מחלה אחרת, שנגרמת, למשל, בגלל ניקוי תעלת האוזניים עם מקלות, או בשל חשיפה של תעלת האוזן למים של בריכה, למשל. זו מחלה אחרת, והטיפול הוא אחר.

נחזור לדלקת האוזניים ה”רגילה”, דלקת האוזן התיכונה, זו שנגרמת על ידי חיידקים שמטפסים מתוך חלל הפה.

דלקות אוזניים חוזרות בילדים: מה הסיבה ואיך מטפלים?
צילום: shutterstock

כיצד מטפלים בדלקת אוזניים?

באופן כללי, בילדים מתחת לגיל שנתיים, אם יש אבחנה רפואית ודאית של דלקת אוזניים, יש להתחיל טיפול אנטיביוטי. יחד עם זאת, אם האבחנה איננה ודאית, וגם תלוי בגיל הילד, ובמצב הכללי שלו, לפעמים רופא הילדים יכול להחליט לחכות קצת ולא להתחיל מיד אנטיביוטיקה, אלא לתת זמן נוסף לגוף לנצח לבד את הזיהום החיידקי באוזן.

אבל, שוב, במידה וזה לא מצליח, ואין מגמת שיפור לאחר יום-יומיים, אז יש להתחיל אנטיביוטיקה.

ברוב המקרים הילד יחלים בזכות האנטיביוטיקה, והכל טוב. אבל לפעמים תהיה חזרה של המחלה. זה יכול לנבוע מטיפול אנטיביוטי לא מלא, או בגלל חיידקים שהם קצת עמידים לאנטיביוטיקה שהילד קיבל. במצב כזה, רופא הילדים שלכם ימליץ על שינוי של הטיפול האנטיביוטי.

ואם יש אירועים חוזרים ממש, שוב ושוב, של דלקת אוזניים, רופאי אף-אוזן-גרון ימליצו על הכנסת “תעלות איוורור” (בשפת העם, קוראים לה ניתוח כפתורים). זוהי פרוצדורה די סטנדרטית, עם יעילות גבוהה למנוע חזרה של דלקות אוזניים, כולל שיפור באיכות החיים של הילד וההורים. ההנחיות משתנות משנה לשנה, אבל בגדול, ילד שסובל מ- 3-4 דלקות אוזניים בתקופה של חצי שנה, מומלץ לשקול יעוץ אא”ג ואולי גם ניתוח הכנסת כפתורים.

זה לא מסוכן לתת אנטיביוטיקה שוב ושוב, במקרים של דלקת חוזרת, אבל בהחלט בהחלט כדאי להתייעץ עם רופא אף אוזן גרון במקרה של דלקות חוזרות, לבדוק את הילד, ולהחליט איך להתקדם.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות