רופא הילדים מסביר: מה זה ניתוח כפתורים ומתי מומלץ לבצעו?

ניתוח כתפורים הוא ניתוח פשוט, קל, נפוץ מאוד ויכול להיות פתרון יעיל ביותר לילד שסובל מדלקות חוזרות באוזניים.

ניתוח כפתורים הוא פרוצדורה מאד שגרתית. כל יום נעשים כמה עשרות (ואולי אפילו מאות) ניתוחים כאלה, בארץ ובעולם. למעשה, הכנסת כפתורים לאוזניים היא הניתוח הנפוץ ביותר בילדים בארה”ב.

הניתוח עצמו דורש הרדמה, בעיקר כדי שהילדים לא יזוזו ולא יפחדו, וגם כדי שלא יכאב להם. אבל התהליך של הניתוח עצמו הוא פשוט וקצר, ולמען האמת – גם לא ממש כואב. לרוב הולכים הביתה עוד באותו היום.

אז מה זה בכלל ניתוח כפתורים ומדוע מבצעים אותו?

נתחיל מהסבר אנטומי קצר: האוזן שלנו בנויה מכמה מדורים / אזורים. יש את האפרכסת, ממנה מתחילה התעלה החיצונית הנכנסת פנימה עד עור התוף. כל זה נקרא האוזן החיצונית. מאחורי עור התוף, כלומר עמוק יותר, יש מדור נוסף, שנקרא האוזן התיכונה / האמצעית. זהו חלל סגור וקטן, שבתוכו יש שלוש עצמות קטנטנות המעבירות את הויברציות של עור התוף לתוך האוזן הפנימית, המהווה את המדור האחרון. באוזן הפנימית יש את השבלול, שזה האיבר האחראי על השמיעה שלנו, ויש גם שלוש טבעות שמווסתות את תחושת שיווי המשקל שלנו.

האוזן התיכונה היא אמנם חלל סגור, אך יש בה תעלת איוורור / ניקוז, שיוצאת ממנה ומגיעה לחלק האחורי של חלל הפה שלנו, מאחורי הענבל. התעלה הזאת עוזרת לתפקוד התקין של האוזן, אבל היא גם הגורם לזיהומים באוזן. חיידקים מטפסים מחלל הפה ונתקעים באוזן התיכונה. זאת דלקת האוזניים הקלאסית בילדים. מצטבר שם נוזל, לפעמים ממש מוגלה, נוצר לחץ מקומי וזה כואב. לפעמים זה עובר לבד, ולפעמים זה דורש טיפול אנטיביוטי. תלוי בגיל הילד ובחומרת המחלה.

אבל בילדים שיש להם באופן קבוע נוזל באוזן התיכונה עם ירידה בשמיעה בגלל זה, או בילדים עם אירועים חוזרים תדירים של דלקת אוזניים, לפעמים רופאי אף אוזן גרון ימליצו על הכנסת “תעלת איוורור” (או כפתור) בעור התוף. זה יאפשר איוורור תקין של האוזן התיכונה, וניקוז של הנוזל/מוגלה, ומאד ייקל על הילד. הכפתור לרוב נשאר באוזן תקופה מסויימת, כמה חודשים ואפילו שנה או יותר. בשלב מסויים הוא מסיים את העבודה שלו, נופל / יוצא לבד, ועור התוף מחלים.

לסיכום, אם יש אצלכם מצב כזה של דלקות אוזניים חוזרות, או נוזלים קבועים באוזן, עם ירידה בשמיעה – בהחלט ראוי להתייעץ עם רופא אף-אוזן-גרון ילדים, ולשקול ניתוח.

מומלץ לקרוא גם:

סובלים מדלקות אוזניים כרוניות? כדאי לנסות טיפול ברפואה משלימה

דלקות אוזניים חוזרות בילדים: מה הסיבה ואיך מטפלים?

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות