ללא ניתוח: פריצת דרך רפואית ישראלית מעלימה את הרעד של מחלת הפרקינסון!

בבית החולים רמב”ם, מוצע לחולים הסובלים ממחלת הפרקינסון, טיפול באולטרסאונד FUS – טיפול לא פולשני העושה שימוש באולטרסאונד ממוקד מונחה תהודה מגנטית (MRI) להפסקת הרעד.

מהו הרעד המאפיין את מחלת הפרקינסון?

רעד הוא בעיה נוירולוגית. כאשר הרעד הוא בדרגת חומרה בינונית עד קשה הוא פוגע באיכות החיים. רעד בינוני-קשה מפריע לביצוע פעולות יומיומיות כגון אכילה, שתייה, כתיבה ופעולות רבות נוספות המחייבות תנועה מבוקרת ומדויקת. לעתים קרובות הרעד אינו סימטרי וחמור יותר בצד אחד של הגוף. עם השנים עלול הרעד להחמיר ולגרום לנכות.

טיפול חדשני ברעד – ללא ניתוח

מטופלים רבים, עם רעד משמעותי, אינם מגיבים לתרופות ועשויים לשקול הליך ניתוחי, לרבות השתלת אלקטרודות לגירוי מוחי, במטרה להפסיק את הרעד. כעת, מוצע להם הליך שאינו פולשני. הוא מבוצע על ידי מערכת אולטרסאונד בחדר ה- MRI ללא צורך בניתוח, ללא חתכים וללא השתלות. הטיפול מביא להקלה משמעותית ומיידית ברעד.

מימין: ​פרופסור מנשה זערור (נוירוכירורג), ד”ר אלון סיני (נוירו-פיזיולוג) וד”ר אלינה שלזינגר (נוירולוגית) מכינים את החולה להליך הרפואי/ צילום: פיוטר פליטר

מהו אולטרסאונד ממוקד לטיפול ברעד?

הטיפול באולטרסאונד ממוקד הוא טיפול לא פולשני העושה שימוש בגלי אולטראסאונד לצריבה של חלק זעיר במוח, המשמש כתחנת ממסר להעברת אותות חשמליים. קרני האולטרסאונד ממוקדות דרך הגולגולת לאזור מסוים במרכז המוח (התלמוס) ופוגעות בו מבלי להשפיע על שאר רקמת המוח. על ידי צריבה נקודתית זו, מופסקת העברה בלתי תקינה של אותות חשמליים והרעד נרגע.
הטיפול משלב שימוש בגלי אולטרסאונד ממוקדים עם הדמיית תהודה מגנטית (MRI) המאפשרת לרופא לכוון את הגלים למטרה בצורה מדויקת מאוד ולנטר את השפעתם על החולה בזמן אמת. כך מותאם הטיפול אישית לכל חולה וחולה.

מה קורה במהלך הטיפול?

הטיפול החדשני מתאפשר הודות לפיתוח ישראלי של חברת אינסייטק. במהלכו, מניחים על ראשו של חולה, הסובל מרעד או פרקינסון, קסדה מיוחדת המייצרת את גלי האולטראסאונד, והוא מוכנס למכשיר ה- MRI.
כשהמטופל שוכב בתוך מכשיר ה-MRI, הרופא יכול לבחון את מבנה המוח ולהגדיר את מוקד הטיפול. הגלים מכוונים אל המטרה בטמפרטורות הולכות ועולות, תוך ניתור החולה והתאמת הטיפול, בכדי להקל להפסיק את הרעד. תוך כדי הטיפול החולה מנוטר בכדי למנוע תופעות לוואי.

קוים שצוירו בתוך ספירלה, על ידי מטופל באולטראסאונד FUS – לפני הטיפול (מימין), מייד לאחר הטיפול (באמצע) ושנה לאחר הטיפול (משמאל). צילום: פיוטר פליטר

מה קורה לאחר הטיפול?

אצל רוב המטופלים מופיע שיפור משמעותי ברעד מיד עם תום הטיפול.
לאחר הטיפול נשאר המטופל להשגחה של 24 שעות. במסגרתן מבוצעת בדיקה תפקודית ראשונית ובדיקת MRI נוספת. לאורך חודשים נשמר האפקט של הפסקת הרעד. בחולים שנבדקו לאחר שנה – נמצא כי הטיפול עדיין אפקטיבי. כל החולים מדווחים על שיפור משמעותי באיכות חייהם.

האם קיימים סיכונים בטיפול החדשני?

לא ידוע על תופעות לוואי חמורות. תוארו מקרים של הפרעות תחושה זמניות או חוסר יציבות לאחר הטיפול, כתוצאה מבצקת מקומית באזור הטיפול, אך אלו חלפו לרוב תוך זמן קצר. קיימת אפשרות תיאורתית לנזק לרקמות אחרות, אבל היא מצטמצמת באמצעות הבקרה המושגת באמצעות הדמיית תהודה מגנטית (MRI).

צילום: פיוטר פליטר

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות