הליקובקטר פילורי: כיצד מאבחנים את החיידק וכיצד נלחמים בו?

הדיאטנית הקלינית, הדס רק צימרמן, עם המלצות על טיפול תרופתי ותזונתי בהליקובטור פילורי. מתוך התכנית "לחיות".

מה זה הליקובקטר פילורי?

הרבה אנשים סובלים מבעיות במערכת העיכול. רבים אינם אינם מודעים לכך שייתכן שיש להם חיידק שגורם לכל הצרות שהם חשים. חיידק זה נקרא, השוכן במערכת העיכול, נקרא הליקובקטר פילורי.
הימצאותו של הליקובקטר פילורי במערכת העיכול גורמת לתאי הקיבה להפריש חומצה בכמות עודפת. דבר זה עלול לגרום לכיבים (אולקוס) במערכת העיכול. בעיקר בקיבה, בוושט ובמעי, ובמקרים חריגים להיווצרות תאים סרטניים בקיבה ובמערכת הלימפה. הדבר המעניין לגבי החיידק הוא, שמחצית מאוכלוסיית העולם מגדלת אותו במערכת העיכול שלה, אך רק לאחוזים בודדים מהאנשים הנושאים את החיידק בגופם – מופיעים תסמינים. מי שסובל מהתפרצות של החיידק יסבול מנפיחות, גזים, צרבות, כאב ולחץ בחלק העליון של הבטן.

אבחון החיידק הליקובקטר פילורי והטיפול בו

אבחון המחלה יעשה על ידי בדיקת נשיפה. בבדיקה בודקים את רמת דו-תחמוצת הפחמן, המיוצרת על ידי החיידק. במידה ובדיקת הנשיפה יצאה חיובית והחיידק פעיל, קיים טיפול תרופתי וטיפול תזונתי משולב.

מהו הטיפול התרופתי?

הטיפול המקובל בחיידק ההליקובקטר פילורי הינו “טיפול משולש” הכולל שני סוגי אנטיביוטיקה, ותרופה המפחיתה את חומציות הקיבה. חשוב לציין כי טיפול זה, במרבית המקרים, בעל תופעות לואי קשות כגון: גזים, נפיחות ושילשולים. על מנת להקל על התופעות במערכת העיכול יש לתת מקום לטיפול התזונתי.

הליקובקטר פילורי: כיצד מאבחנים את החיידק וכיצד נלחמים בו?
קרדיט: shutterstock

מה אסור לאכול כשיש הליקובקטור פילורי?

 ישנם מספר איסורים. מומלץ להפחית אכילת מאכלים הגורמים להגברת חומציות בקיבה – בעיקר פירות וירקות העשירים בויטמין סי: עגבניות, פירות הדר, גמבות, קיווי וכדומה. כמו כן, מומלץ להימנע ממנטה ומשתיית קפאין ואלכוהול.

מיץ חמוציות הוכח שמסייע בטיפול בחיידק

קיים מחקר שהראה ששילוב של מיץ חמוציות, בנוסף לטיפול התרופתי, הגדיל את שיעור השמדת החיידק מ- 82% ל- 95%. כנראה שנוגדי החמצון שבחמוציות, יצרו מנגנון המונע את ההיצמדות של החיידק לדופן הרקמה במעי, וכך סייע לנטרול פעילות החיידקים. לדברי החוקרים, מומלץ להוסיף שתי כוסות (500 מ”ל) של מיץ חמוציות לצד טיפול אנטיביוטי כנגד חיידק הליקובקטר פילורי.

אכלו ארוחות קטנות, עם מעט שומן

מומלץ לאכול ארוחות קטנות כל שעתיים-שלוש, ולהימנע מלאכול נפח גדול בארוחה. ארוחה בעלת נפח גדול תפעיל לחץ על השסתום המפריד בין הקיבה לושט, ומכאן יכול להיות שתוכן הקיבה החומצי יעלה לושט ויגרום לחומציות יתר, צרבות וכיבים.
המלצה נוספת היא להשתדל לאכול מאכלים המכילים עד 5% שומן: גבינות, בשרים כגון סינטה או פילה, כמובן ללא השומן וגם עוף ללא עור ושומן. הסיבה לכך היא, שאכילת מאכלים בעלי אחוזי שומן גבוהים, גורמת להאטה בפעילות העיכול והגדלת כמות החומצה המופרשת מהקיבה.
גם שימוש בפרוביוטיקה בכמוסות, יכול להקל משמעותית על תופעות הלוואי, הן של החיידק הליקובקטר פילורי והן של התרופות המטפלות בחיידק.

מומלץ לקרוא גם:

לא לשמור בבטן: מה עושים כשיש בעיות במערכת העיכול?

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות