התפתחות השפה אצל תינוקות

באיזה גיל ילדים מתחילים לדבר? ומה כדאי לעשות מרגע הלידה? אחות טיפת חלב, יונית רוזן עונה.

מאת: יונית רוזן

השפה והדיבור מהווים אבן דרך חשובה בהתפתחותו הכללית של הילד. מרגע הלידה, יש לתינוק את היכולת הפיזית והשכלית ללמוד לתקשר. טווח השמיעה שלו מתאים לקול האנושי ולאחר שנוצר קשר העין, מתחיל להתנהל מולו הדיאלוג הראשון. תהליך התפתחות השפה נעשה אצל התינוק על ידי חיקוי והוא זקוק לחיזוקים מסביבתו. חשוב לדבר עם התינוק כבר מהלידה, כדי שיכיר את הצלילים האופייניים לשפה שלנו. מומלץ לעשות זאת תוך כדי פעילות משותפת – לקרוא יחד, לשחק יחד ולשיר. הנטייה שלנו לחזור על מה שהתינוק אומר (לחקות אותו) היא חשובה ביותר כיוון שהיא משקפת לו שאמר משהו משמעותי ובעל ערך תקשורתי, דבר שידרבן אותו לחזור על כך ולשכלל את השפה.

שלבי התפתחות השפה בשלוש השנים הראשונות לחייו

בשלב הראשון – התינוק ימלמל ויגרגר, הקולות זהים לכל התינוקות בכל העולם. לרוב, הקולות האלו ילוו אכילה או בכי.

בשלב השני – התינוק יתחיל למלמל צלילים הדומים לקולות שהוא שומע סביבו, הצלילים יהפכו להברות כמו ת’ ב’ ר’.

בשלב השלישי – התינוק יתחיל להשתעשע בשרשרת הברות ויחזור עליהם מספר פעמים – למשל “באבא”, “טאטא”.

בשלב הרביעי– התינוק ישמיע הברות ושילוב הברות שמייצגות מילה כלשהי באופן קבוע, לעיתים ההברה תהיה דומה למילה האמיתית – למשל, במקום להגיד “אמא” הוא יגיד “מא”. ברוב המקרים, אין קשר בין המילה שהוא ישתמש בה למילה האמיתית – למשל “אדא” בשביל גלידה. המילים שהתינוק מוציא מהפה, נחשבות למילים לכל דבר והן עשויות להמשיך וללוות אותו עוד חודשים רבים.

בשלב החמישי– אוצר המילים של הילד יתרחב והוא יתחיל לומר משפטים קצרים, כמו – “שב פה”, “את זה”. עם הזמן, המשפטים משתכללים, מתווספות מילות קישור וההגייה משתפרת.

שלוש השנים הראשונות הן המשמעותיות ביותר להתפתחות השפה ומדובר בתהליך מובנה ורציף. יש לזכור שלכל ילד הקצב האישי שלו, אך במידה ותשימו לב שהוא נשאר בשלב מסוים לאורך זמן ואינו מתקדם, או שישנה נסיגה, מומלץ לפנות לרופא הילדים או לטיפת חלב לבירור נוסף.

מומלץ לקרוא גם:

אחות טיפת חלב מסבירה: איך גורמים לתינוק לשכב על הבטן?

גמילת לילה: טיפים בדוקים שיעזרו לכם להיפטר מהחיתולים

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות