חצבת: כל מה שצריך לדעת

כמה נתונים חשובים על המחלה ועל החיסון.

חצבת היא מחלה נגיפית מדבקת ביותר המתבטאת בדלקת גרון, דלקת עיניים, נזלת, שיעול, חום ופריחה בכל הגוף. היא מועברת מאדם לאדם על ידי פיזור הנגיף לסביבה בעת שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף וליחה – ואפשר להידבק בה גם בעת שהייה בחדר החולה, גם שעות אחרי שהחולה יצא מהחדר.  לאדם שאינו מחוסן הנחשף לחולה חצבת, יש סיכון גבוה מ-90% להידבק במחלה!

איך מאבחנים חצבת?

רופא המשפחה ו/או האחות במיון מאבחנים חצבת בהתאם לתסמינים.

אוכלוסיות סיכון

האוכלוסיות הנוטות לחלות יותר הם ילדים מתחת לגיל חמש, וכן מבוגרים. אנשים שנדבקו בדלקת ריאות, אף הם נמנים על אחוזי הסיכון לחלות במחלה, היות וגופם מותקף על ידי חיידקים מסוכנים כגון סטרפטוקוקוס פנאומוניה, המופילוס אינפלואנזה וסטאפילוקוקוס אאוראוס. הסכנה המשמעותית והקטלנית ביותר היא סיבוך של חצבת, המתקרא SSPE. מדובר בדלקת מוח כרונית, שעל פי רוב מסתיימת במוות של החולה ל”ע.

כמה זמן המחלה דוגרת בגוף?

תקופת הדגירה (הזמן בין ההידבקות במחלה עד פרוץ הסימנים להופעתה) הינה בין 5 לבין 21 יום (בממוצע שבוע ועד עשרה ימים). בתקופת הדגירה, כאשר אין סימני חום או מחלה אחרים, המחלה אינה מדבקת.

התחסנתי לחצבת בילדות – האם אוכל להידבק?

לא. החל משנת 1978 ילידי ישראל קיבלו שתי מנות חיסון ונחשבים מוגנים.

מי צריך להתחסן?

* ילדים בשני מועדים: בגיל שנה ובכיתה א’.
* מי שנולדו בישראל בין השנים 1957 עד 1977: נחשבים למי שאינם מחוסנים או לבעלי חיסון חלקי כנגד המחלה, למרות שחלקם הגדול מחוסן באופן טבעי (באותן שנים ניתן חיסון בעולם, אולם לא בישראל).

תופעות לוואי אפשריות של החיסון

בקרב חלק קטן ממקבלי החיסון יתכנו תופעות לוואי שהן בדרך כלל קלות, אינן מסוכנות וחולפות; ביניהן אודם ונפיחות באזור ההזרקה, פריחה וחום.

האם מותר להתחסן נגד חצבת בהריון?

נשים בהריון וחולים מדוכאי חיסון לא יכולים להתחסן, אך במידה ואנשים אלו נחשפו לחולה, והם אינם מחוסנים, ניתן בימים מסוימים לתת טיפול מונע ע”י נוגדנים.

מה הטיפול לחצבת?

מדובר במחלה ויראלית. אין צורך בטיפול ספציפי למחלה. עיקר הטיפול במחלת החצבת הוא טיפול הכולל שימוש במשככי כאבים ובתרופות להורדת חום, מנוחה, שתייה וכו’.

מה הסיכוי שתינוק של אמא שנחשפה לחצבת יידבק בחצבת?

אם האמא מחוסנת, התינוק מחוסן באמצעות הנוגדנים שבשלייה ו/או בהנקה.  רק אם האמא לא מחוסנת, ולרוע המזל מפתחת מחלה רק אז התינוק עלול להדבק.
לא ניתן להידבק מאדם שנחשף, אלא רק מאדם חולה.

סייע בהכנת הכתבה: ד״ר רונן בן עמי, מנהל היחידה למחלות זהימויות, המרכז הרפואי איכילוב

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות