המחלה שמשתלטת על החיים: הפרעה טורדנית כפייתית (OCD)

הפסיכיאטר , ד"ר ערן קדוש, מסביר על הטיפול בהפרעה טורדנית כפייתית.

מאת: ד”ר ערד קודש

למי מאיתנו אין טקסים?! לרוב הטקסים, או סדרת פעולות בתבנית קבועה, עוזרים לנו להתארגן. לדוגמה, סדר הפעולות שלנו בזמן מקלחת, סדר הפעולות בזמן הלבשה ועוד. אך לעיתים, במצב קיצוני, הטקס הופך להיות מוקד שסביבו מתנהל האדם, מצב כזה קורה בהפרעה טורדנית כפייתית או OCD – Obsessive Compulsive Disorder.

מהם הסימנים להפרעה טורדנית כפייתית?

הפרעה טורדנית כפייתית היא הפרעה המתאפיינת בשתי קבוצות של תסמינים:
קבוצה אחת: החלק הטורדני-אובססיבי. מאופיין במחשבות מטרידות הנחוות כחודרניות, מבלי שהאדם יכול להפסיק אותן או להתעלם מהן. מחשבות הקשורות בניקיון, בטומאה, בסדר, בספק. ניתן לומר שהבסיס למחשבות הטורדנית הוא הקושי לשאת ספק: האם החלונות סגורים, האם שטפתי מספיק את הידיים וקטלתי את החיידקים, האם סידרתי באופן סימטרי בצורה מדויקת את החפצים על השולחן. הספק מעורר חרדה ולכן המחשבות הטורדניות מלוות בחרדה שלעיתים נחווית כמציפה ומעוררת מצוקה.

הקבוצה השנייה של התסמינים כוללת את הקומפולסיות, או הכפייתיות. אלו הן מחשבות או פעולות שמטרתן להפחית את החרדה שנוצרה כתוצאה מהמחשבות הטורדניות. לדוגמה, אם יש לי ספק אם סגרתי את החלונות, אני אבצע טקסי בדיקה חזרתיים על מנת לבטל את הספק. ביצוע הפעולות המתגבשות לכדי טקסים מרגיע לטווח הקצר. לעיתים הקומפולסיות יכולות להיות מחשבתיות, דהיינו מחשבה המבטלת את המחשבה הטורדנית, בכל מקרה מתגבשת טקסיות שיכולה לגזול זמן רב מהאדם ולהעמיד אותו במבוכה.

ברב המקרים אנשים הסובלים מההפרעה הם בעלי תובנה מלאה למצב, ולמוזרות שלה. לכן הם מתביישים לפנות לטיפול. זו הסיבה שבדרך כלל יש עיכוב ניכר בהגעה לטיפול, מה שהופך את ההפרעה לעקשנית במיוחד לטיפול.

איך מטפלים בהפרעה?

הטיפול משלב טיפול התנהגותי ותרופתי. בטיפול ההתנהגותי, מלמדים את האדם להימנע מביצוע הטקס, תוך לימודי טכניקות להרפיה. המטרה היא להפחית את עוצמת החרדה שצפויה להתעורר כתוצאה מההימנעות. הטכניקה נלמדת בשלבים, במטרה שלא לעורר הצפת חרדה קיצונית, עד להכחדה המלאה של התסמין.
ברוב המקרים, יש צורך לשלב את הטיפול ההתנהגותי בטיפול תרופתי. הטיפול כולל תכשירים הפועלים דרך המתווך העצבי הנקרא סרוטונין. תרופות המעכבות את משאבת המחזור של הסרוטונין בתאים, ה- SSRI’S  נמצאו כיעילים, אם כי מצריכים מינונים גבוהים יותר מאשר טיפול בהם במצבי חרדה או דיכאון וגם לתקופה ארוכה יותר.

יש פתרונות להפרעה, אבל הדבר מצריך לדלג מעל מחסום הבושה. בכל מצב של אדם הסובל ממחשבות טורדניות או טקסיות שהולכת ומגבילה, המלצתי היא ללכת להתייעץ וכל המקדים הרי זה משובח.

מומלץ לקרוא גם:

לא ישנים טוב בלילה? אולי אתם סובלים מהפרעה פסיכיאטרית

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות