לחיות בריא, לעסוק בספורט ולהימנע מפציעות
אנשים רבים עוסקים בפעילות ספורטיבית כחלק משגרת היומיום שלהם. שמירה על אורח חיים ספורטיבי הוא חשוב מאוד לצד השמירה על תזונה מאוזנת ובריאה. לעיתים קורה שבעת הפעילות אנו חווים כאב מסוים או אפילו פציעה. פציעות ספורט הן שכיחות אצל אנשים רגילים מן היישוב ובפרט אצל ספורטאים מקצועיים. חשוב לזכור שגם אם אכן נפצעתם זו לא סיבה להפסיק את הפעילות הגופנית שלכם. במאמר זה נדון על מספר פציעות נפוצות, כדי שתוכלו לדעת כיצד להימנע מהן ואיך לטפל בהן.
הכתבה בשיתוף מכבי UPAPP
שברי מאמץ
גם אלו השומרים על אורח חיים בריא עלולים למצוא עצמם סובלים משברי מאמץ. שברים אלו הם למעשה סדקים קטנטנים שמתפתחים מפעילות מאומצת שחוזרת על עצמה שוב ושוב בחלק או אזור מסוים בגוף. השברים יכולים לקרות בכל מקום בגוף ללא יוצא מן הכלל, אך לרוב נמצא אותם באזור הרגליים. מי שעוסק בריצה, ריקוד, מוגדר כשחקן כדורסל או כדורגל נוטים יותר לפתח את השברים הללו. כיוון שלא תמיד ניתן לאתר אותם בצילום רנטגן, לעיתים ייעשה האבחון באמצעות מיפוי עצמות או MRI.
מה שחשוב לדעת הוא שהטיפול המומלץ במצב זה הוא לנוח ולהימנע ממאמץ של האזור הפגוע ככל הניתן. כמו כן, אפשר להיעזר עם רטייה קפואה להורדת הנפיחות והכאבים. אם מדובר בעצמות באזור הרגליים ייתכן כי יומלץ סד לרגל או קביים כדי להוריד את עומס המשקל מהעצמות שנפגעו.
קרע ברצועת הברך
מי שעוסק בפעילות גופנית בוודאי מכיר מקרוב את כאבי הברכיים. אחת הסיבות לכאבים אלו היא קרע ברצועת הברך. תפקידן של הרצועות בגופנו הוא להקיף את המפרקים כדי להעניק להם הן את התמיכה הנדרשת והן כדי להגביל את טווח התנועה.
סביב מפרק הברך ישנן ארבע רצועות גדולות. אם אחת מהן ניזוקה הדבר עלול לגרום לכאבים עזים ואף לפגוע ביציבותו של המפרק. פגיעה מסוג זה קורית לרוב לאחר ביצוע של תנועה פתאומית ועוצמתית במהלך אימון.
כדי לאבחן קרע ברצועת הברך לרוב נעזרים בבדיקת MRI. ייתכן כי הרופא ימליץ לכם לבצע בדיקת ארטרוסקופיה, שבה תוחדר לתוך המפרק מצלמה זעירה על גבי צינור גמיש, שבאמצעותה יוכלו לקבוע את מיקום הקרע והיקף הנזק.
הטיפול המומלץ במקרה זה תלוי רבות בחומרת הפגיעה ברצועות. במקרים מסוימים תספיק רק מנוחה ביתית, לעשות קומפרסים של רטיות קרח, להרים את הרגל מעלה ולחבוש סד אלסטי. במקרים שבהם מדובר בקרע מלא, תאלצו לעבור ניתוח שחזור הכולל את החלפת הרצועה מאזור אחר בגוף.
דלקת בגיד אכילס
גיד אכילס הוא למעשה הרצועה שמחברת בין השרירים של השוק האחורי לבין עצם הקרסול. לא פעם דלקת מתפתחת באזור זה בשל עצימות גבוהה בעת האימון (למשל בריצה) בחלק התחתון של הרגל בדיוק היכן שנמצא הגיד.
כדי לאבחן כי אכן מדובר בדלקת, תבוצע תחילה בדיקה גופנית שבה ניתן יהיה להעריך את מיקומו של הכאב, גמישות, טווחי התנועה והרפלקסים בכל אזור הקרסול וכף הרגל. אם עדיין לא הוחלט הנושא באופן סופי, ייתכן אף שתצטרכו לבצע בדיקת הדמיה שיסייעו לאבחן זאת בוודאות.
הטיפול המומלץ במקרה של דלקת בגיד האכילס הוא מנוחה. ייתכן כי תקבלו גם תרופות למניעת הדלקת ושיכוך הכאבים. במקרה של דלקת חמורה, או אם יש צורך לחזור לפעילות במהרה, ניתן להיעזר בפיזיותרפיסט שיחזק כל האזור. אם אתם שמים לב שהדלקות שלכם חוזרות שוב ושוב, כדאי לבדוק את האופציה של מדרסים לקבלת תמיכה טובה יותר.