סובלים מחולשה למתוקים? קבלו טיפים ותחליפים בריאים וטעימים
התזונאית הקלינית, הדס רק צימרמן, עם טיפים בריאים להתמודדות עם תשוקה למתוק.
לרבים מאיתנו קיימת חולשה למאכלים שונים. לחלקנו יש חולשה למתוקים, יש כאלה שיש להם חולשה לבצקים מנחמים, ולאחרים דווקא למלוחים.
בדקו – האם הצורך במתוק הוא רגשי?
כאשר מישהו מספר לי שהוא מנסה להמנע ממזון מסויים – אני תמיד מנסה לברר את הסיבה. האם הסיבה קשורה למשהו רגשי? האם בעבר נמנעת לחלוטין ממזון מתוק ועכשיו את מרגישה שיש לך צורך בפיצוי בו? האם אכילת המתוקים מגיעה בעקבות שינוי רגשי – כמו עצב, אכזבה, תסכול או שאולי דווקא משמחה?
אם אתם סובלים מצורך תמידי במתוק, הייתי מנסה מספר פעולות. קודם כל, לנסות לזהות את הצורך במתוק – הכוונה היא שבמידה והצורך בשוקולד מתעורר – תשאל את עצמך – האם זה רעב? האם זה צורך אמיתי? האם קרה איזשהו אירוע שגרם לי לשינוי רגשי – ומכאן התעורר הצורך במתוק? התשובות שתענו לעצמכם – יובילו אל הפתרון.
אם אתם מזהים שהתשוקה למתוק התעוררה בעקבות אירוע – לדוגמה, מישהו עצבן אתכם בעבודה/בבית – נסו לתעל את אותו צורך למשהו אחר. למשל: שתיית כוס מים או תה, יציאה מהבית, שיחה עם בן הזוג או חברה ושיתוף האירוע, וניסיון להתמודד אתו. ככל שהקשר בין המתוק לאירוע רגשי יורחק, תבינו שהצורך במתוק הוא רגשי ולא פיזיולוגי ותוכלו להמעיט את האכילה בו.
ומה לגבי צורך פיזיולוגי במתוק?
קיים גם צורך פיזיולוגי במתוק – סתם כי מתחשק או לעיתים לפני קבלת המחזור החודשי נשים מדווחות על צורך במתוק.
במקרה כזה הייתי תמיד מתחילה במנה קטנה של מתוק: שורת שוקולד, פרוסת עוגה, שתיים/שלוש עוגיות. טיפ חשוב מאוד הוא – לא לאכול בעמידה! במידה ותאכלו את המתוק “על הדרך” – לא תרגישו אותו. צריך לתת לו את המקום הראוי. להכין כוס תה או קפה ולשים בצלחת את מה שבחרתם, לשבת בשולחן וליהנות.
באופן כללי, במידה ואתם אוהבים מתוק – תאכלו מתוק. הוצאת מוצר אהוב מהתפריט, גורמת לנו לעיתים לחשק מוגבר בו. תחשבו שהייתם יכולים לאכול כל היום שוקולד – בשלב מסוים הייתם מגיעים לרוויה ממנו, והצורך היה נרגע.
כמו כן, הייתי ממליצה להכין מאכלים מתוקים שאתם אוהבים, שמכילים יותר סיבים תזונתיים ויעזרו לתחושת שובע גדולה יותר. לדוגמה, אפשר להכין כדורי תמרים:
לוקחים חבילת תמרים ללא גרעין הנקנים בוואקום, ממיסים את התמרים במחבת עם כף של סילאן, ומוסיפים חופן אגוזי מלך, חופן פיסטוקים, או כל אגוז שאתם אוהבת. לאחר שהעיסה מתקררת עושים כדורים קטנים ושמים בקירור. ניתן גם לצפות אותם בשומשום או בקוקוס.
ואם בכל זאת בא לכם “מתוק אמיתי” והייתי צריכה לדרג את המתוקים עליהם אני ממליצה מבחינה בריאותית – אז במקום הראשון שורת שוקולד מריר איכותי, לאחר מכן כדור גלידה- עדיף בטעם וניל, במקום השלישי עוגיית שיבולת שועל.
שיהיה בהצלחה.
מומלץ לקרוא גם:
כדורי "שוקולד" תמרים של אפרת אנזל