שאל את הדוקטור: איך אפשר לדעת שלילד יש בעיה ב… דמעות?

הילד שלכם כל הזמן דומע? ייתכן ויש לו בעיית "עודף דמעות" שעשויה להיגרם מניקוז ירוד של דמעות. ד"ר אופיר בר און מסביר מהן הסיבות לכך.

הדמעות מיוצרות בבלוטת הדמעות הנמצאת בצד החיצוני העליון של העיניים. יש גם בלוטות קטנות נוספות שמפוזרות לאורך העפעפיים מבפנים, אך החלק המיימי העיקרי של הדמעות מגיע מבלוטת הדמעות.
הדמעות שוטפות את העיניים, ואז נספגות דרך שני נקבים קטנטנים, ממש בגודל ראש סיכה, הנמצאים בקצה המרכזי של העיניים. משם הדמעות מנוקזות דרך תעלות לתוך האף (לכן מרגישים את הדמעות באף בזמן בכי).
לנוזל הדמעות יש כמה תפקידים: ראשית, הוא שומר על לחות נכונה של העין, וכך מונע עין יבשה וגירוי לקרנית. הנוזל גם לוכד ומפנה חלקיקי לכלוך קטנים, וגם חיידקים ווירוסים, שכן בנוזל יש גם רכיבים של מערכת החיסון (מיני אנזימים ונוגדנים).

הילד כל הזמן דומע. מה יכולה להיות הסיבה לכך?

במקרים בהם יש “עודף דמעות”, הבעיה היא לרוב לא בייצור מוגבר, אלא דווקא בניקוז ירוד של דמעות.

הסיבה הכי נפוצה היא תעלת ניקוז דמעות צרה. לעיתים הפתח ממש צר, או שהתעלה צרה, ואז יהיה רושם של דמעת מוגברת. לפעמים זה קיים ממש מגיל אפס והתינוק סובל מדלקות עיניים חוזרות. אבל לעיתים יש היצרות חלקית, ואז, יש דמעת מוגברת רק לסירוגין, שמופיעה בעיקר כשהילד מצונן, כי אז יש גודש באף, והניקוז לתוך האף ירוד.

בנוסף, ילדים עייפים נוהגים לגרד ולשפשף את העיניים. הגירוד הזה גורם לייצור מוגבר של דמעות ואם יש היצרות בתעלת הניקוז, נראה דמעת עודפת בעין. לכן פעמים רבות, אנו רואים דמעת בילדים עייפים.

גורם נוסף לדמעת מוגברת היא אלרגיה. אלרגיה לאבק, אלרגיה לפריחה. במקרים כאלה תהיה דמעת מוגברת אבל גם עיניים אדומות ומגרדות. ישנן גם מחלות דלקתיות מגוונות שעלולות לגרום לדמעת, אבל הן נדירות יחסית.

לסיכום, זרימת דמעות תקינה בעיניים הינה המפתח לבריאות העיניים. כאשר יש בעיה בתעלת ניקוז הדמעות, למשל בשל היצרות מולדת, או הפרעה בזרימה שניונית לגודש באף, אז עלולה להיות דמעת מוגברת, וגם נטיה לזיהום של העין. בנוסף, גם אלרגיות עלולות לגרות את העיניים.
במקרה של דמעת מוגברת, מומלץ לפנות עם הילד לבדיקת רופא ילדים, ואולי גם רופא עיניים ילדים, לצורך בדיקה כללית של העין, כדי להעריך את מפתח תעלת ניקוז הדמעות, ולקבל המלצות לטיפול, במידה ויש צורך.

מומלץ לקרוא גם:

חוששת לתת לתינוק שלך חיסונים? כך תקלי עליו ועליך

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות