שאל את הרופא: כל מה שרציתם לדעת על טיקים בילדוּת

רוב הטיקים הם זמניים וחולפים לבד אך מה עושים אם הטיקים נמשכים זמן רב?

מהם טיקים? טיק הוא מצב בו איבר כלשהו בגוף, אף/ פה/ עיניים/ יד/ רגל, זז באופן פתאומי, שוב ושוב.
יש טיקים מוטוריים, שבהם זז איבר כלשהו, ויש טיקים קוליים, שבהם הילד הסובל משמיע קול כלשהו באופן חוזר.
הטיק, לרוב, הוא ללא שליטה אמיתית או מלאה של הילד. כלומר, ילדים עם טיקים יכולים קצת “להתאפק” ולעצור את הטיק, אבל ממש לא תמיד, וממש לא באופן מלא.

מי עלולים לסבול מטיקים?

 טיקים הם לא דבר נדיר. 10-20 אחוז מהילדים עלולים לסבול מטיקים. לפעמים זה טיק חלש וכמעט בלתי מורגש, לילד עצמו וגם לסביבה. ולפעמים הטיק יותר משמעותי.
הגיל האופייני להופעת טיקים הוא שנות בית הספר הראשונות.

מה גורם לטיקים? 

אין ידע ברור מה הגורם לטיקים. לפעמים מדובר על עייפות יתר, לעיתים לחץ רגשי או נפשי, לעיתים תרופות, ולפעמים מזון או שתיה מסויימים, למשל עם קפאין. אבל לרוב אין סיבה ברורה. בנוסף, יש תיאורים בספרות הרפואית לגבי נטיה גנטית לטיקים. וכמובן – חשוב להזכיר את מחלת טורט, שהיא מחלת הדגל של טיקים. מדובר על מצב קיצוני של טיקים מוטוריים גם קוליים, הנמשכים למעלה משנה.

כיצד מטפלים בילדים שיש להם טיקים? 

רוב הטיקים הם זמניים וחולפים לבד לאחר מספר ימים, או שבועות, או חודשים. אם הטיקים נמשכים זמן רב, כלומר כמה חודשים, זה כמובן דורש בירור יותר מעמיק. מכיוון שיש מצבים, כגון פרכוסים או מחלות נוירולוגיות, שעלולים לגרום לתנועות מוזרות, מן הראוי שכשהטיקים נמשכים – תיגשו לרופא הילדים, וזה ישקול גם יעוץ אצל נוירולוג ילדים וכן בדיקות כגון EEG (בדיקת הפעילות החשמלית של המוח).
לגבי טיפולים – תלוי בגורם ותלוי בחומרה. לפעמים לא צריך לעשות כלום, ורק להיות סבלניים עד שזה יעבור מעצמו. לפעמים כדאי לעבור טיפול התנהגותי-רגשי, ולפעמים יש צורך בתרופות ממש. את זה כבר יחליט הנוירולוג.

מומלץ לקרוא גם:

מתי צריך לקחת את הילד למיון – המדריך המלא

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות