כללי זהירות לקניה ולטיפול בדגים למאכל

משרד הבריאות מרענן את כללי הזהירות למניעת זיהום בחיידק ה- Vibrio vulnificus, המצוי בדגים

חיידק הויבריו וולניפיקוס, הוא חיידק השכיח בדגים. הוא עלול לגרום לזיהומים חמורים המאופיינים בכאב חזק, בצקות, שלפוחיות בעור, דלקת תת-עורית, ובמקרים מסוימים גם אלח דם. המינים בהם קיים סיכון עיקרי הם: אמנון (מושט), בורי ודניס. החיידק מתיישב על סנפיר הדג ועלול לחדור לגוף האדם דרך דקירה או פצע קיים. ברגע שהוא חודר לדם, הוא גורם תוך שעות ספורות לקריסה רב מערכתית.

על מנת למנוע תחלואה, משרד הבריאות הוציא הנחיות לקניה, אחסון וטיפול בדגים בבית:

1. רכשו דגים ממקומות מורשים (בעלי רשיון עסק), ממוזגים, מוארים ונקיים בלבד.
2. וודאו כי הדגים המוצגים בויטרינת הקירור מכוסים בשבבי קרח. ככלל, אל תקנו דגים ישירות מבריכות דגים או מדוכנים פתוחים בהם לא נשמרים תנאי קירור נאותים: דגים טריים חייבים להיות בקירור (0 – 4 מעלות צלזיוס) או בהקפאה (18- מעלות צלזיוס) בכל שלבי השיווק. אין לקנותם אם אינם במקרר או במקפיא.
3. הימנעו ממגע ישיר עם הדגים החיים או הטריים טרם ניקויים מסנפירים, קשקשים וזימים.
4. רכשו דגים שאינם ארוזים מראש רק במידה ועיני הדג שחורות, שקופות ובולטות, הזימים אדומים ולא לבנים או אפורים והדג ללא ריח קלקול.
5. לחולים במחלות כרוניות, ו/או בעלי מערכת חיסון מוחלשת ו/או פצעים פתוחים בידיים –  מומלץ להימנע מכל מגע עם הדגים.
6. שטפו ידיים, כלים ומשטחים לעיתים קרובות. באופן מיוחד חשוב להקפיד על שפשוף קרש החיתוך עם נוזל לניקוי כלים, לשטוף היטב במים חמים ולייבש באוויר זאת על מנת להסיר שכבה של חיידקים שאינה נראית בעין.
שטיפת דג לפני הבישול עלולה לגרום לזיהום הסביבה בחיידקים. במידה ושוטפים אותו יש לחטא כל מה שבא במגע עם מי השטיפה (הכיור, השיש וכדומה).

יש לציין כי בזכות עליה במודעות הציבור לנושא חלה ירידה בתחלואה מחיידק הויבריו וולניפיקוס בשנים האחרונות. על פי נתוני האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות, בשנת 2015 דווח מקרה אחד של אדם שנדבק, וכך גם בשנת 2016. זאת לעומת שנת 2013 בה דווח על 10 מקרים.

מומלץ לקרוא גם:

היזהרו מסלמונלה: הכללים לקנייה, אחסון והכנה של ביצים בדרך הבריאה

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות