הגלבוע – טיול של קיץ בכתף שאול ושביל התנ”ך

הגלבוע הוא רכס הרים המתנשא גבוה מעל עמק יזרעאל ועמק חרוד, בקעת בית-שאן והירדן. הר הגלבוע בורך בצמחייה עשירה, במעיינות ובבעלי חיים. צמחיית הגלבוע מצטיינת בשפע של מינים ובגיוון רב, ובחורף ובאביב מתכסה ההר בשפע פריחה צבעונית מרהיבה: רקפות, כלניות, צבעונים, ותפארת ההר – אירוס הגלבוע השחור.

הגלבוע שימש תפאורה לחלק ניכר מתולדות עמנו. ממש כאן חיו, לחמו, בנו והנהיגו גיבורי העבר של ישראל: יעל, דבורה הנביאה, ברק בן אבינועם השופט גדעון, שאול המלך, וגם אחאב ואיזבל ושמותיהם היום מונצחים בשמות הרכסים והיישובים.

טיול ברכב אל הגלבוע משלב את נופי ההר עם סיפורי התנ”ך. ממרומי כתף שאול נפרסת תצפית מרהיבה ביופייה אל עמק חרוד וסביבותיו, אל הגליל ורכס הגלעד. קק”ל פיתחה במקום דרכי גישה, חניונים רחבי ידיים, מגרש משחקים לילדים, פינות פיקניק ושבילי טיול רגליים. האתר משמש לגלישה בגלשני רוח ומצנחי רחיפה.

כתף שאול הינו מצוק תלול עם המון נוף של שדות עמק יזרעאל המעובדים. קק”ל נטעה כאן בפסגה יער אורנים אך מדרונות הגלבוע עומדים צחיחים ונטולי צמחיה, ואת הסיבה לכך ניתן למצוא בסיפורי התנ”ך:

חסר מאפיין alt לתמונה הזו; שם הקובץ הוא 800px-22-300x224.jpg

קללת ההר

כאן, בהר הגלבוע, עמד שאול המלך הראשון לעם ישראל וסקר את הקרב מסביבו. הקיץ להט ואדי חום עלו מההר. שמש תמוז צרבה את עור המלך וייבשה את דמעותיו על בניו שנפלו, אדמת ההר האדימה מדם בני ישראל שנקצרו בכידוני פרשי הפלשתים, תחושת כשלון נוראית צרבה את גרונו.

קולות הקרב התקרבו ושאול ידע שאסור לו להיתפס חי בידי אויביו פן יתעללו בו. בייאושו פנה לסגנו ופקד עליו להרוג אותו, הצעיר בכה ולא היה מסוגל למלא את פקודת מלכו. שלף שאול את חרבו, תקע את ידית החרב באדמה והפיל את עצמו על חודה עד שמת בקללו את לוחמי הפלשתים.

כששמע דוד על מות שאול ובניו דהר אל הגלבוע ושם קונן דוד את הקינה הזאת על שאול ועל יהונתן בנו וקילל את ההר: “הצבי ישראל על במותיך חלל איך נפלו גיבורים. הרי בגלבוע אל-טל ואל-מטר עליכם, שאול ויהונתן הנאהבים והנעימים בחייהם ובמותם לא נפרדו, מנשרים קלו מאריות גברו. בנות ישראל אל שאול בכינה, יהונתן על-במותיך חלל. צר-לי עליך אחי יהונתן נעמת לי מאוד. איך נפלו גיבורים ויאבדו כלי מלחמה”.

ואכן, עד היום, בהר הגלבוע אין טל ואין מטר, מדרונותיו צחיחים ויבשים כקללת דוד. סופם הטרגי של שאול ובניו במלחמתם נגד הפלשתים מונצח בשמות ישובים, ורכסים באזור, הר עמינדב, הר מלכישוע ואחרים. במזרח נמצאת העיר בית-שאן, שעל חומותיה נתלו גופותיהם של המלך ובניו.

חסר מאפיין alt לתמונה הזו; שם הקובץ הוא Gilboa_ridge1-300x225.jpg


שביל התנ”ך

הקרב מונצח ב”שביל התנ”ך” הסובב את פסגת הר שאול. זהו שביל קצר ומעגלי המתאים לכל גיל, לאורך המסלול פזורים שלטים המספרים על מלחמתו האחרונה של המלך שאול בפלשתים.


איך מגיעים ולאן ממשיכים

מצומת יזרעאל נפנה על פי השילוט לדרך נוף גלבוע (כביש 675). לאחר התצפית בכתף שאול, ניתן להמשיך בדרך נוף גלבוע לרחצה בנחל הקיבוצים, לרחצה בסחנ’ה (גן השלושה), מעיין חרוד, או לבקר בתל יזרעאל עיר בירתו של המלך אחאב ואישתו איזבל, אבל הסיפור שלהם שייך כבר לאגדה אחרת.

הפרברים שרים את סיפור שאול המלך בגלבוע במילים של לאה נאור ובלחן של יוסף הדר:

בהר הגלבוע / הפרברים
יבש הקיץ בעתו
בהר הגלבוע
נשען שאול על חניתו
בהר הגלבוע
רק נער גר עימו
רק נער מבני עמלק.

יבש וחם, יבש וחם
הקיץ בעמק.
האדמה צבעה פחם
בקיץ בעמק

אולי היה שרב
אולי זו היתה שעת שקיעה
אולי שקיעת זהב
כמו היום באותה השעה.

נפרש העמק לרגליו
בהר הגלבוע
היה הקיץ כמו עכשיו
בהר הגלבוע
מנגד הר תבור
והר החרמון במרחק

כאילו לא עברו שנים
בהר הגלבוע
אותם סלעים – סלעים שחונים
בהר הגלבוע

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות