שאל את הדוקטור: מה עושים כשהילד נמוך ביחס לבני גילו?

הכל על גדילה תקינה אצל ילדים ואיך נדע איפה הילד נמצא ביחס לבני גילו.

בני האדם שונים זה מזה. זה מתחיל כבר בתוך הרחם, ונמשך לאורך כל החיים. מדובר על משקל, גובה, צבע עור, צבע עיניים, צבע שיער ועוד.
רוב רובם של ההבדלים בינינו הם נורמאליים, אבל לעיתים עלולים להעיד על בעיה כלשהי. ולכן, חלק חשוב בעולם רפואת הילדים הוא מעקב אחר גדילתו של הילד: משקל, גובה והיקף ראש.

הבדלים שאנחנו רואים בין ילדים נובעים, בראש ובראשונה, מהגנטיקה שלהם. אם אנחנו מדברים על גובה, אז ילד ששני הוריו גבוהים מהממוצע, ניתן לצפות שגם הוא יהיה גבוה מהממוצע. וההיפך, ילד ששני הוריו נמוכים יחסית, צפוי שגם הוא כנראה לא יהיה שחקן כדורסל גבוה במיוחד. אם יש הורה אחד גבוה והורה אחד נמוך, הגובה הצפוי של הילד הוא חישוב מסויים שניתן לעשות, שבגדול נותן סוג של ממוצע בין שני ההורים.
פרט לגנטיקה, כמובן, גם מצב בריאותי כללי, כולל הורמונים תקינים ותזונה בריאה, משפיע על גדילתו של הילד, ובמיוחד על המשקל והגובה.

המדד שבודק איפה ממוקם הילד ביחס לבני גילו

המעקב אותו מבצעים אצל רופא הילדים נעזר בעקומות גדילה. אותן ניתן למצוא בקלות באתר של משרד הבריאות.
עקומות אלו יראו לנו איפה ממוקם הילד ביחס לבני גילו, במדד אותו אנחנו בודקים. אם למשל מודדים גובה, אז אחוזון 50 אומר ש- 50% מהילדים בגיל של הילד יהיו גבוהים ממנו ו- 50% יהיו נמוכים ממנו. במילים אחרות, הוא ממש באמצע. אם גובה הילד הוא על גרף האחוזון ה- 25, אז המשמעות היא ש- 25% מהילדים יהיו נמוכים ממנו ו- 75% מהילדים יהיו גבוהים ממנו.

הגרפים של עקומות הגדילה מראים עוד משהו: הם גם מראים מה צפוי לילד. כלומר, רוב הילדים ממשיכים לגדול על קו האחוזון שלהם לאורך השנים, לפעמים עם קצת תנודות מעלה ומטה. כך ניתן לעקוב אם ההתפתחות היא תקינה.

חשוב להדגיש: גדילה היא תהליך, ולכן נתון סטטי אחד בודד הוא פחות אינפורמטיבי. כלומר, אם ילד נמוך בראש מחבריו לכיתה, משמעותי לדעת האם תמיד הוא היה מתחת לכולם? או שמא רק לאחרונה כולם “קפצו” בגובה והוא קצת מאחר?

בכל מקרה, במקרה של פער בגובה – מומלץ לגשת לרופא הילדים, לעשות מדידה עדכנית, וגם לצייר גרף עם נתונים מהעבר. לרובנו יש כרטיס טיפת חלב עם מדידות כאלה בשנים הראשונות לחיים. במידה והגרפים יעידו על חריגה משמעותית מהממוצע, אפשר לעשות הערכה אצל אנדוקרינולוג ילדים, ואולי גם בדיקות דם. במידה ותהיה עדות לכך שיש חסר של הורמון גדילה, למשל, אז ניתן היום לקבל את ההורמון הזה, בזריקה, ולרוב יש תוצאות יפות.

מומלץ לקרוא גם:

לגדל ילדים במשקל בריא: משימה אפשרית

אמת או מיתוס: האם אימונים במכון עוצרים את גדילת הילדים?

מילדה לאישה: כל מה שרצית לדעת על התבגרות מינית מוקדמת

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות